tiistai 6. marraskuuta 2012

Sytytysruusut

Tiedän olevani jälkijunan porukkaa. Nämä sytytysruusut ovat ihan vanha juttu ja kaikki muut niitä ovat tehneet, paitsi siis minä. No, nyt olen minäkin.


Ja kuten kaikki tietävät, kyseessähän on siis kierrätystuote. Kananmunakennon pohjakappaleesta irrotetaan "kuppi", johon sykeröksi rullataan sitten suikaleeksi revittyä kananmunakennoa. Sitten sulatetaan kynttilänpätkiä kattilassa ja kastetaan ruusut siinä. Sitten vain esim. takansytytyksessä asetetaan ruusu sytykkeeksi (tietysti siis sinne puukasan päälle, sillä kaikkein ekologisin tapahan on sytyttää takkapuut päältä, ei alta).

Itse laitoin kattilan pohjalle ensin hieman vettä ja kynttilänpätkät veteen. Kun vesi alkoi kuumentua, otin kattilan pois levyltä ja hämmentelemällä vettä sulatin steariinin. Vettä kevyempänä se jää kattilan pinnalle ja siinä oli sitten helpompi näitä ruusuja kastaa. Kastoin ruusut 2-3 kertaa ja kovin paksu kerros tuli jo sillä.

Tällaisia on nyt sitten menossa isänpäivälahjaksi, tupaantuliaislahjaksi yms. eli varokaa vain ystävät ja tuttavat, näitä olisi sitten tiedossa. Ruusut ovat tuossa aseteltuina pahviseen näkkärirasiaan, jonka pintaan on liimattu sanomalehteä. Tavoitteena oli tuohiropposta muistuttava pinta, mutta aika kauaksi siitä jäätiin.

Eipä silti, vaikka nämä ovatkin tosiaan jo varmaan muodista poisjääneitä, oli näiden askartelu kivaa pikkupuuhaa. Askartelin ruusuja pikkuhiljaa ja kun niitä oli melkoinen kasa, niin sitten dippailin niitä pienissä erissä steariiniin. Ja kun en päästänyt vettä enkä steariinia erityisen kuumaksi, niin uskalsin tehdä näitä Pikkumiehen leikkiessä omia leikkejään.

3 kommenttia:

 1. Ei ole kaikki tehneet ;) Mulla vielä to-do -listalla.
  En ole varma onka se jumpsuitin kangas velouria. Tummansinisessä ainakin on sellanen vakosametti -tyylinen pinta.

  VastaaPoista
 2. Hienoja ovat! :)
  Oletko värjännyt steariinia jollakin? Olen yrittänyt etsiä blogeista, millä sitä voisi värjätä, muttei ole tullut vielä vastausta esiin.
  Tein itse punaisista kynttilöistä, mutta koska kaikki eivät olleet läpivärjättyjä, tuloskin oli aika halju.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Itse olen käyttänyt läpivärjättyjä kynttilöitä. Tosin huomasin, että osa kananmunakennoista oli vaaleampia ja osa tummempia ja sekin vaikutti osaltaan värien "voimakkuuteen". Minulla oli osasta värejä vain pieniä murusia jotain tiettyä väriä ja sillä ei sitten saanutkaan kastettua kovin montaa ruusua.

   Askartelukaupoissa myydään kuulemma kynttilämassan värjäykseen tarkoitettuja väriaineita. Lisäksi olen itse miettinyt, pystyisikö elintarvikeväreillä värjäämään steariinimassaa. Sitä pitäisi kyllä kokeilla.

   Hieman asian vierestä, mutta aikoinani posliinia maalatessani oli joulunajan erityispuuha kynttilöiden maalaaminen. Posliinivärit tarttuivat kynttilöiden pintaan ja sitten kynttilät kastettiin vielä hyvin ohuesti steariiniin, jolloin kuviot jäivät suojaan, mutta näkösälle. Tosin sytykeruusujen kohdalla tuollainen yksittäinen maalaaminen olisi kyllä jo vähän liioittelua. :)

   Toivottavasti palaat kertomaan, jos onnistuit värjäämään massaa jollakin!

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina!